Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi többlet cukor keletkezik a szervezetben, amennyire a sejtek táplálásához már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis rezisztencia alakul ki. A többlet glükóz normálisan az inzulin segítségével zsírsejtekbe lép be, ahol zsírrá alakul és tárolódik. Egy idő után azonban a zsírsejtek is megtelnek és ezek is inzulinrezisztenssé válnak. Ha a szervezet sejtjeinek többsége inzulinrezisztenssé válik, de a fokozott táplálékbevitel továbbra is fennáll, a vércukorszint megemelkedik. Az emelkedett vércukorszintre a szervezet több inzulin termelésével és vérbe juttatásával reagál, hogy csökkentse a vércukorszintet. Egy olyan, tipikusan évekig tartó állapot alakul ki tehát, amelyben fokozatosan egyre magasabb inzulinszint tartja normális értéken a vércukrot, miközben a páciens elhízik. Ha a beteg nem változtat az életmódján, a 2-es típusú cukorbetegség is kifejlődik.
További szövődmények:
A fokozott táplálékbevitel emeli a vérzsír (triglicerid) és koleszterin szintjét is. Metabolikus szindrómában gyakori a magas vérnyomás. Ennek oka az, hogy az inzulinrezisztencia az inzulin vércukorszintre kifejtett hatására vonatkozik, de nem akadályozza meg, hogy az inzulin megvastagítsa az artériák falának izomrétegét és fokozza a vérnyomásemelő anyagok hatását az érfalra. Ez érelmeszesedéshez vezet. Az emelkedett vércukorszint pedig elsősorban a kisereket károsítja. A metabolikus szindróma okozta érelváltozások növelik a szívbetegségek (főleg az infarktus), a stroke (agyvérzés), a veseelégtelenség, a szembetegségek (retinakárosodás) és több más betegség kialakulásának kockázatát is.
Ezért is rendkívül fontos a rendszeres vérnyomás- vércukormérés. A megfelelő eszközökkel otthoni környezetben rendszeresen elvégzett önellenőrzéssel megelőzhető az összes súlyos szövődmény, hiszen időben kiderül a probléma és lehetővé válik a kezelés illetv a zaokok megszüntetése, az életmód váltás.
A vérnyomásról és vérnyomásmérésről>>
A cukorbetegségről és a vércukormérésről >>