Az erős antioxidánsok forrása
A sav-lúg egyensúly fenntartásához csökkenteni kell a szabad gyökök káros hatását. Ez az antioxidánsok feladata. Az ORP fizikai mértékegység egy anyag antioxidáns tulajdonságait írja le. Ez az oxidációs-redukciós potenciál, amely azt jelzi, hogy egy anyag képes elektronokat adni vagy megkötni. Ha ennek a paraméternek az értéke negatív, akkor az anyag antioxidáns, mivel képes leadni felesleges elektronjainak egy részét. Ha az érték pozitív, akkor az anyag oxidálószer (azaz szabad gyök), mert elektronokat vesz fel. A szervezet tápközegének ORP értéke 50 és -200 mV között van. Eközben az ivóvíz és szinte minden szénsavas ital ORP értéke pozitív (oxidatív) és átlagosan +150 és +250 mV között mozog. A lúgos víz az összetételében elterjedt negatív hidroxil-ionok miatt negatív ORP potenciállal rendelkezik (0…900 mV). Lúgosított víz bevitelével a szervezet extra elektronutánpótlást kap, hogy csökkentse a szabad gyökök veszélyes potenciálját, és ezáltal növelje a vér oxigén mennyiségét. Ennek eredményeként javul a tápanyagok felszívódása, lelassul az öregedés, megerősödik az immunrendszer és védik az egészséges sejteket. Fontos tudni, hogy az ionizált lúgos víz elektrolízise során kapott negatív ORP viszonylag rövid ideig - akár 24-36 óráig - tart. Ezen idő után az ORP érték gyakorlatilag nulla vagy gyengén pozitív lesz. Ezért a lehető legfrissebb felhasználása javasolt – lehetőleg a gyártástól számított 12 órán belül. Emiatt az ionizált lúgos víz nem palackozható és nem árusítható. |
|
Példa Az alma példája megmutatja, mire képesek a szabad gyökök és az antioxidánsok. Amikor az alma védőrétege megsérül (azaz levágják), megindul az oxidációs folyamata. Egy idő után az alma megbarnul, ami a szabad gyökök hatásának köszönhető. Az antioxidánsok, mint az ionizált lúgos víz, a citromlé megvédik az almapépet az oxidációtól. Ha az almához pár csepp citromlevet csepegtetünk, vagy ionizált lúgos vízbe mártjuk, az oxidációs folyamat leáll.
|
|
Magasabb PH
A pH határozza meg, hogy mennyi sav (vagyis a H+ hidrogénionok) van jelen bármely anyagban. A pH-érték 0-tól 14-ig terjedhet. A pH-érték 7-ről 14-re történő emelkedésével a folyadék lúgossága nő (növekszik az alkáli-hidroxil és csökken a hidrogénionok mennyisége). Ahogy a pH 7-ről 0-ra csökken, a folyadék savassága növekszik (a folyadékban a hidrogén növekszik, a hidroxilionok csökkennek). A szervezet belső környezete (vér, agy-gerincvelői folyadék, nyirok, extracelluláris folyadék stb.) gyengén lúgos, kivéve néhány savas belső környezetet (például gyomor, bőr). A vérparaméterek kritikusak, és a szervezet létfontosságú funkcióinak fenntartása a 7,35 és 7,45 pH közötti szűk tartományon belüli megfelelő vér lúgosságtól függ. Csak az erősen lúgos vér képes ellátni a szervezetet tápanyagokkal és eltávolítani a sejtjeink által termelt anyagcsere-hulladékot. Már az ettől a határértéktől való kis eltérés is nagyon veszélyes. Modern körülmények között a sav-lúg egyensúly megtartása komoly kihívás. A nem megfelelő étrend, a stressz és a negatív érzelmek elősegítik a savas salakanyagok képződését. A szervezet savasító tényezőinek semlegesítéséhez kellő mennyiségű lúgos anyag beszerzése szükséges. Ahogy a neve is mutatja, a lúgos víz csak negatív hidrogénionokat és alkálifémionokat (kalcium, magnézium, nátrium és kálium) tartalmaz. Vegye figyelembe, hogy a szervezet a legjobban felszívja az ionizált anyagokat. Ezért ezeknek a könnyen felszívódó alkálifém-ionoknak a lúgosító hatása valóban nagyon magas. A lúgos víz napi bevitelével a szervezet lúgos ionos "koktélt" kap, ami előfeltétele az egészséges belső környezet fenntartásának. Ennek eredményeként csökken a szervezet savasodása, és nő a betegségekkel szembeni immunitás.
|
|
MÍTOSZ vagy TÉNY: A gyomor semlegesíti a lúgos vizet? Normál körülmények között a gyomor belső környezete savas. A gyomorsav nem termelődik előre, azt a gyomorsejtek szükség szerint termelik, amikor az élelmiszer a gyomorba kerül. Amikor az ionizált lúgos víz belép a gyomorba, a gyomor harcolni kezd az emelkedő pH-val, és több gyomorsavat kezd kiválasztani. Ez látszólag minimálisra csökkenti a lúgos víz hatását, de a gyomorsav termelése során olyan melléktermékek keletkeznek, amelyek fontosak a szervezet lúgosításához, például nátrium- és kálium-hidrogén-karbonát. Nem a gyomorba, hanem a vérbe jutnak, így feltöltik a lúgos vérpuffert, és növelik a vér azon képességét, hogy semlegesítse a felesleges savakat a szervezetben. Tehát amikor több gyomorsav termelődik, több bikarbonát termelődik, így több kerül a véráramba. Kisebb molekuláris klaszterek (csoportok) A vízmolekulák inkább csoportokban jelennek meg, mintsem egyedül maradnak. A csapvízmolekulák azonban kétszer akkora klasztereket alkotnak (10-13 molekula), mint az ionizált víz (5-6 molekula). A kisebb molekuláris képződmények miatt az ionizált víz azonnal átjut a sejtmembránokon és beépül az anyagcserébe. A szervezetnek már nem kell pazarolnia energiáját a komplex molekulaszerkezet lebontására. Az ionizált lúgos víz könnyebben behatol a szövetekbe, mint a normál, így bőséges hidratálást biztosít a sejtek számára, és eltávolítja a bélben felgyülemlett méreganyagokat a legmélyebb résekig. A lúgosított víz semlegesíti és cseppfolyósítja a szervezetben felhalmozódott savas salakanyagokat, könnyen eltávolítja azokat a vesén keresztül.
|
|
Példa A teafiltert hideg ivóvízbe és hideg ionizált lúgos vízbe merítve a tea gyorsabban kioldódik lúgos vízben a csökkent molekuláris klaszterek miatt.
Hidrogén Az ionizált lúgos víz olyan víz, amelyet hidrogénnel dúsítottak. Milyen előnyökkel jár szervezetünk számára? Először nézzük meg, mit jelent a hidrogénezett. A vízmolekulák (H2O) két hidrogénatomot és egy oxigénatomot tartalmaznak. Normál vízben ezek egymáshoz kötődnek, míg az ionizált lúgos vízben a hidrogénatomok szabadok, és ami nagyon fontos, a hidrogén a létező legkisebb gázrészecske. Ezeknek az egyedülálló tulajdonságoknak köszönhetően a hidrogénben gazdag ionizált lúgos víz sokkal könnyebben bejut a szervezet minden sejtjébe, és erős antioxidánsként hatva csökkenti az oxidatív stresszt, erősíti az immunitást, energiát ad és javítja a szervezet általános tónusát.
|
|
|