Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k "megjegyzik" Önt és személyes beállításait. A cookie egy egyszerű szöveges fájl, amelyet weboldalunk az Ön számítógépén eltárol. Ezeknek a cookie-knak a tartalmát kizárólag a weboldalunk tudja lekérni vagy elolvasni. A cookie-kat elképzelheti úgy, mint a weboldal memóriáját, amelynek segítségével a weboldal többszöri látogatása után képes megjegyezni Önt.
Kategóriák

Ionizált lúgos víz hatása és otthoni előllítása

Ionizált lúgos víz hatása és otthoni előllítása
 

Miért van szükség ionizált lúgos vízre?

 

A szervezet elsavasodása

Napjainkban a fiatalokat egyre inkább érintik az életkorral összefüggő betegségek. A környezetszennyezést, a rossz étkezési szokásokat, a stresszt, a fáradtságot, a dohányzást, az ivást és a mozgásszegény életmódot gyakran emlegetik a szervezet egyensúlyából kibillentő negatív tényezőkként, amelyek anyagcserezavarokhoz és a szervezet általános elsavasodásához vezetnek.

A szabad gyökök egy molekula részei, amelyekből hiányzik egy elektron. Az emberi szervezetben természetes módon, állandó életfolyamatok során keletkeznek. Szükségesek, hogy megvédjék a szervezetet a baktériumoktól és vírusoktól, és elpusztítsák a megváltozott sejteket. A baj akkor kezdődik, amikor túl sok a szabad gyök. A hiányzó elektronok beszerzéséhez a szabad gyökök folyamatosan megtámadják az egészséges sejteket, ezzel megzavarják az egyes sejtek, szervek normális működését, és különféle betegségeket okoznak.

Bár az egészségtelen életmód következményei leginkább idősebb korban érződnek, egészségünket már fiatalkorunk óta befolyásolják a negatív tényezők - alultápláltság, mozgáshiány, káros szokások, stressz és sok más. Minél hamarabb ráébredünk, hogy a szervezetnek nemcsak a betegségeket kell kezelnie, hanem a megelőzésre is szüksége van, annál kevesebb problémánk lesz.

A sav-lúg egyensúly fenntartása elengedhetetlen a jó közérzethez és az energikussághoz. A felesleges szabad gyökök és a szervezet elsavasodása elleni küzdelem egyik módja az ionizált lúgos víz használata. A lúgosított víz beiktatása az étrendbe kiváló választás, mivel nagy hatékonysággal oldja meg a feladatot.

 

 

Az erős antioxidánsok forrása

A sav-lúg egyensúly fenntartásához csökkenteni kell a szabad gyökök káros hatását. Ez az antioxidánsok feladata. Az ORP fizikai mértékegység egy anyag antioxidáns tulajdonságait írja le. Ez az oxidációs-redukciós potenciál, amely azt jelzi, hogy egy anyag képes elektronokat adni vagy megkötni. Ha ennek a paraméternek az értéke negatív, akkor az anyag antioxidáns, mivel képes leadni felesleges elektronjainak egy részét. Ha az érték pozitív, akkor az anyag oxidálószer (azaz szabad gyök), mert elektronokat vesz fel. A szervezet tápközegének ORP értéke 50 és -200 mV között van. Eközben az ivóvíz és szinte minden szénsavas ital ORP értéke pozitív (oxidatív) és átlagosan +150 és +250 mV között mozog.

A lúgos víz az összetételében elterjedt negatív hidroxil-ionok miatt negatív ORP potenciállal rendelkezik (0…900 mV). Lúgosított víz bevitelével a szervezet extra elektronutánpótlást kap, hogy csökkentse a szabad gyökök veszélyes potenciálját, és ezáltal növelje a vér oxigén mennyiségét. Ennek eredményeként javul a tápanyagok felszívódása, lelassul az öregedés, megerősödik az immunrendszer és védik az egészséges sejteket.

Fontos tudni, hogy az ionizált lúgos víz elektrolízise során kapott negatív ORP viszonylag rövid ideig - akár 24-36 óráig - tart. Ezen idő után az ORP érték gyakorlatilag nulla vagy gyengén pozitív lesz. Ezért a lehető legfrissebb felhasználása javasolt – lehetőleg a gyártástól számított 12 órán belül. Emiatt az ionizált lúgos víz nem palackozható és nem árusítható.

 

Példa

Az alma példája megmutatja, mire képesek a szabad gyökök és az antioxidánsok. Amikor az alma védőrétege megsérül (azaz levágják), megindul az oxidációs folyamata. Egy idő után az alma megbarnul, ami a szabad gyökök hatásának köszönhető. Az antioxidánsok, mint az ionizált lúgos víz, a citromlé megvédik az almapépet az oxidációtól. Ha az almához pár csepp citromlevet csepegtetünk, vagy ionizált lúgos vízbe mártjuk, az oxidációs folyamat leáll.

 

 

Magasabb PH

 

A pH határozza meg, hogy mennyi sav (vagyis a H+ hidrogénionok) van jelen bármely anyagban. A pH-érték 0-tól 14-ig terjedhet. A pH-érték 7-ről 14-re történő emelkedésével a folyadék lúgossága nő (növekszik az alkáli-hidroxil és csökken a hidrogénionok mennyisége). Ahogy a pH 7-ről 0-ra csökken, a folyadék savassága növekszik (a folyadékban a hidrogén növekszik, a hidroxilionok csökkennek).

A szervezet belső környezete (vér, agy-gerincvelői folyadék, nyirok, extracelluláris folyadék stb.) gyengén lúgos, kivéve néhány savas belső környezetet (például gyomor, bőr). A vérparaméterek kritikusak, és a szervezet létfontosságú funkcióinak fenntartása a 7,35 és 7,45 pH közötti szűk tartományon belüli megfelelő vér lúgosságtól függ. Csak az erősen lúgos vér képes ellátni a szervezetet tápanyagokkal és eltávolítani a sejtjeink által termelt anyagcsere-hulladékot. Már az ettől a határértéktől való kis eltérés is nagyon veszélyes.

Modern körülmények között a sav-lúg egyensúly megtartása komoly kihívás. A nem megfelelő étrend, a stressz és a negatív érzelmek elősegítik a savas salakanyagok képződését. A szervezet savasító tényezőinek semlegesítéséhez kellő mennyiségű lúgos anyag beszerzése szükséges.

Ahogy a neve is mutatja, a lúgos víz csak negatív hidrogénionokat és alkálifémionokat (kalcium, magnézium, nátrium és kálium) tartalmaz. Vegye figyelembe, hogy a szervezet a legjobban felszívja az ionizált anyagokat. Ezért ezeknek a könnyen felszívódó alkálifém-ionoknak a lúgosító hatása valóban nagyon magas. A lúgos víz napi bevitelével a szervezet lúgos ionos "koktélt" kap, ami előfeltétele az egészséges belső környezet fenntartásának. Ennek eredményeként csökken a szervezet savasodása, és nő a betegségekkel szembeni immunitás.

 

 

MÍTOSZ vagy TÉNY: A gyomor semlegesíti a lúgos vizet?

Normál körülmények között a gyomor belső környezete savas. A gyomorsav nem termelődik előre, azt a gyomorsejtek szükség szerint termelik, amikor az élelmiszer a gyomorba kerül. Amikor az ionizált lúgos víz belép a gyomorba, a gyomor harcolni kezd az emelkedő pH-val, és több gyomorsavat kezd kiválasztani. Ez látszólag minimálisra csökkenti a lúgos víz hatását, de a gyomorsav termelése során olyan melléktermékek keletkeznek, amelyek fontosak a szervezet lúgosításához, például nátrium- és kálium-hidrogén-karbonát. Nem a gyomorba, hanem a vérbe jutnak, így feltöltik a lúgos vérpuffert, és növelik a vér azon képességét, hogy semlegesítse a felesleges savakat a szervezetben. Tehát amikor több gyomorsav termelődik, több bikarbonát termelődik, így több kerül a véráramba.

Kisebb molekuláris klaszterek (csoportok)                                   

A vízmolekulák inkább csoportokban jelennek meg, mintsem egyedül maradnak. A csapvízmolekulák azonban kétszer akkora klasztereket alkotnak (10-13 molekula), mint az ionizált víz (5-6 molekula). A kisebb molekuláris képződmények miatt az ionizált víz azonnal átjut a sejtmembránokon és beépül az anyagcserébe. A szervezetnek már nem kell pazarolnia energiáját a komplex molekulaszerkezet lebontására. Az ionizált lúgos víz könnyebben behatol a szövetekbe, mint a normál, így bőséges hidratálást biztosít a sejtek számára, és eltávolítja a bélben felgyülemlett méreganyagokat a legmélyebb résekig. A lúgosított víz semlegesíti és cseppfolyósítja a szervezetben felhalmozódott savas salakanyagokat, könnyen eltávolítja azokat a vesén keresztül.

 

 

 

Példa

A teafiltert hideg ivóvízbe és hideg ionizált lúgos vízbe merítve a tea gyorsabban kioldódik  lúgos vízben a csökkent molekuláris klaszterek miatt.

 

Hidrogén

Az ionizált lúgos víz olyan víz, amelyet hidrogénnel dúsítottak. Milyen előnyökkel jár szervezetünk számára?

Először nézzük meg, mit jelent a hidrogénezett. A vízmolekulák (H2O) két hidrogénatomot és egy oxigénatomot tartalmaznak. Normál vízben ezek egymáshoz kötődnek, míg az ionizált lúgos vízben a hidrogénatomok szabadok, és ami nagyon fontos, a hidrogén a létező legkisebb gázrészecske.

Ezeknek az egyedülálló tulajdonságoknak köszönhetően a hidrogénben gazdag ionizált lúgos víz sokkal könnyebben bejut a szervezet minden sejtjébe, és erős antioxidánsként hatva csökkenti az oxidatív stresszt, erősíti az immunitást, energiát ad és javítja a szervezet általános tónusát.